Vánoční recepty s pivem

Že se pivo k Vánocům příliš nehodí? Češi jsou národem pivařů a kdo má pivo opravdu rád, ten si ho neodpustí ani o Vánocích. A tak je to vlastně dobře, protože vánoční svátky bychom si především měli užít v příjemné atmosféře. To samozřejmě neznamená se hned ráno opít, ale sklenice piva nikomu neublíží. A ještě lépe pivo využijete, když ho přidáte do jídla. Tento článek vám představí tři recepty na vánoční dobroty s pivem.
Začneme lahodnou sýrovou polévkou inspirovanou německou kuchyní. Krásně prohřeje tělo a zasytí, takže pro zimu jako stvořená. Protože k Vánocům patří ryba, jako hlavní chod bude smažená treska v pivním těstíčku. Trochu připomíná britský pokrm fish&chips, a pokud ji opravdu budete podávat s hranolky, úspěch je zaručen. A samozřejmě nesmí chybět dezert, v tomto případě kakaové cupcaky s tmavým pivem a skořicovým krémem. Zní to možná poněkud zvláštně, ale chutná skvěle. A když budete mít toho piva stále málo, jednoduše si ho nalijte do sklenice. Nebo ho radši vypijte rovnou z láhve.
Ale teď jdeme vařit!
Sýrová polévka s pivem
-
1 cibule
-
1 mrkev
-
1 stroužek česneku
-
4 lžíce másla
-
4 lžíce hladké mouky
-
3 lžíce olivového oleje
-
1 sklenice světlého piva
-
225 g strouhaného čedaru
-
125 ml smetany ke šlehání
-
750 ml zeleninového vývaru
-
1 bobkový list
Mrkev oškrábeme a nakrájíme na kostičky, cibuli oloupeme a nadrobno nasekáme. V dostatečně velkém hrnci rozehřejeme olivový olej a orestujeme na něm cibuli a mrkev, osolíme a opepříme. Česnek oloupeme, utřeme a přidáme k zelenině. Do hrnce přidáme máslo a necháme ho rozehřát, poté přisypeme mouku a důkladně mícháme, aby se nepřipálila. Přilijeme pivo, vývar a smetanu, přidáme bobkový list, přivedeme k varu a na mírném plamenu vaříme 10 – 15 minut. Potom vmícháme strouhaný čedar, vyjmeme bobkový list, polévku přelijeme do stolního mixéru a dohladka rozmixujeme. Ochutnáme a případně dochutíme solí a pepřem. Polévku můžeme podávat posypanou špetkou strouhaného sýra a čerstvě nasekanou petrželkou.
Treska v pivním těstíčku
-
800 g filetů z tresky
-
300 g hladké mouky
-
250 ml světlého piva
-
2 vejce
-
2 lžičky prášku do pečiva
-
1 lžička mleté pálivé papriky
-
Olej na smažení
Filety rozdělíme na velikost jednoho sousta. Zhruba dvě třetiny množství mouky prošleháme s vejci s pivem, přimícháme prášek do pečiva, mletou papriku, sůl a pepř. Každý kousek tresky obalíme v mouce, přebytečnou mouku sklepneme a poté rybu ponoříme do pivního těstíčka. Necháme mírně okapat a smažíme v rozpáleném oleji dozlatova. Tresku v pivním těstíčku podáváme s hranolky, americkými bramborami, kroketami či rýží.
Cupcaky s černým pivem a skořicovým krémem
-
180 g polohrubé mouky
-
220 g třtinového cukru
-
170 g změklého másla
-
125 g zakysané smetany
-
50 g kakaa na pečení
-
200 ml černého piva
-
2 vejce
-
1 lžička jedlé sody
-
Špetka soli
Na krém:
-
250 g mascarpone
-
250 g třtinového cukru
-
115 g změklého másla
-
30 ml javorového sirupu
-
1 lžička mleté skořice
V mikrovlnné troubě nebo ve vodní lázni si rozpustíme máslo do těsta. Přimícháme do něj kakao a necháme zchladnout. Ve velké míse prošleháme vejce se zakysanou smetanou, přidáme rozpuštěné máslo s kakaem a promícháme, poté přilijeme pivo. V jiné míse smícháme mouku, cukr, jedlou sodu a sůl a tuto směs přesypeme do druhé mísy. Všechny ingredience důkladně promícháme a těstem plníme košíčky na muffiny do dvou třetin. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C zhruba 15 – 20 minut. Cupcaky necháme zchladnout, mezitím si připravíme krém. Máslo vyšleháme s cukrem do pěny, poté zašleháme mascarpone. Nakonec přidáme javorový sirup a skořici a znovu prošleháme. Krém nanášíme zdobicím sáčkem na vychladlé cupcaky.
Lenka Ambrožová