Do Chorvatska klidně i bez piva

Jedete na dovolenou do Chorvatska a vezete si s sebou jako správní Češi pivo? Pokud skutečně netrváte na své oblíbené značce, pak v klidu šetřete místem, protože i v Chorvatsku mají opravdu dobrá piva.

Pláže, teplo, sluníčko, klid, pohoda a vychlazené pivo – přesně tak si dovolenou v Chorvatsku mnozí představují a pivo vozí s sebou. Je to ale opravdu zbytečné, protože dobré pivo i z České republiky si tam můžete za přijatelné peníze koupit. Nebojte se ale vyzkoušet i piva Chorvatská.

Chorvatská pivní klasika - Karlovačko a Ožujsko

Nejvíce prodávaná a oblíbená chorvatská piva jsou Karlovačko a Ožujsko. K dostání jsou téměř všude, prodávají se ve skle, plechu a samozřejmě i čepovaná.

Které je lepší? Pokusili jsme se je porovnat od pěny až po poslední kapku.

Po nalití do sklenice mají obě piva stejnou světle zlatou barvu, ale rozdíl je viditelný u pěny. Ožujsko má průměrně vysokou krémovitou pěnu, která poměrně dlouho vydrží, u piva Karlovačka je pěna řídká a zmizí během několika vteřin.

Vůně obou piv je podobná – typicky sladová a nevtíravá, podobná jako u všech tzv. „dovolenkových“ lehkým piv – například Corona, San Miguel nebo Mythos. Ožujsko má ale aroma mírně intenzivnější. 

Nejdůležitější je u piva samozřejmě chuť. Ožujsko sice zpočátku překvapí nižší nasyceností, která je znát už u pěny, ale v porovnání s chutí Karlovačka nakonec působí lahodněji. Karlovačko je sice poměrně hodně nysycené a na slunci osvěžující, ale v chuti nemá nic, co by nějak zaujalo. Intenzivnější chuť Ožujska má navíc i delší dobu trvání.

Vzhledem, chutí i vůní je Ožujsko lepší než Karlovačko, ale nesmí stát moc dlouho na stole, protože pak se z něj právě kvůli jeho nižší nasycenosti stane pivo zvětralé a ne příliš pitelné.

Karlovačka je vhodným osvěžujícím pivem na horké chorvatské pláže – a k tomu účelu také toto pivo vzniklo. Ožujsko s bohatší chutí si báječně vychutnáte třeba u večeře.

Obrázek  Obrázek