Pivní encyklopedie

Dejte si s námi pivo!

Pivo je na světě víc než 5 000 let a pro vývoj lidstva mělo zásadní význam. Jeho výroba se postupně zdokonalila a tak ho dnes máme v mnoha lahodných chutích. Pivo je zdravé a dokonce se po něm ani netloustne – jinak by ho přece ženy nepily!

Obrázek

 

Pivo bylo na světě podle všeho dokonce ještě dřív, než chléb a historie piva je tedy opravdu velmi dlouhá. Bez piva by zřejmě nikdy nebyly postaveny pyramidy, nevznikla by moderní medicína ani kapitalismus, automatické výrobní linky nebo chladnička…

Vyrobit dobré pivo je svým způsobem velké umění. Potřebujete kvalitní suroviny i nějaké výrobní zařízení, ale především sládka, který svému řemeslu rozumí. Možností, jak se dělá pivo, je několik, ale všechny vychází z jednoho základního způsobu. Podle použitých surovin a také výrobního procesu se pak na světlo světa dostávají různé druhy piva, které se musí umět i správně načepovat.

Různé odborné studie konečně s definitivní platností potvrdily, že pivo je zdravé a když se pije s rozumem, tak se po něm ani netloustne. Případné pochybnosti určitě zažene například ověřená skutečnost, že i ženy v současnosti pijí pivo mnohem častěji než dříve. Klasické dámské schůzky u kávy se částečně změnily na setkání u piva, ale ženy to takhle přímo samozřejmě nepřiznávají. Piva se týká mnoho dohadů, mýtů a pověr, ale ověřená a prokázaná fakta o pivu  je uvedou na správnou „pivní míru“.

Dejte si jedno orosené a prolistujte naši pivní encyklopedii. Nejen fakty o pivu budete příjemně překvapeni…


Načepujte si tekuté zdraví

Obrázek Obrázek Obrázek

Seznam pivovarů

Jak se dělá pivo

Druhy piva

Obrázek Obrázek Obrázek

Domácí vaření piva

Pivo a zdraví

Jak čepovat pivo